Project Description
11 grudnia 2024 roku w grupie zielonej zrealizowano zajęcia z projektu kulinarnego pt.: „Tydzień kulinarny – jedzenie i kuchnia regionalna”. Tego dnia dzieci poznały prawdziwy specjał cukierniczy z Torunia – Toruńskie Pierniczki. Dzieci wysłuchały legendy związanej z powstaniem toruńskich pierniczków, oglądały i degustowały ciasteczka Katarzynki.
Podczas warsztatów kulinarnych dzieci dowiedziały się jakie składniki potrzebne są do powstania pierniczków, w jaki sposób należy je połączyć, jak przygotować ciasto oraz jakie przybory kuchenne są niezbędne aby ciasteczka miały odpowiednią grubość i kształt.
Dzieci uważnie słuchały, dzielnie wałkowały i dokładnie wykrawały ciasteczka w różnych kształtach. Z wypiekami na twarzy wszyscy czekaliśmy na upieczone pierniczki. Pierniczki wyszły idealnie zgodnie z przepisem i co najważniejsze wszystkim bardzo smakowały.